Συμβολαιακή Γεωργία και εργαλεία ακριβείας.

Συμβολαιακή Γεωργία και εργαλεία ακριβείας.

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να τρέξει ένα νέο κανάλι ρευστότητας για την χρηματοδότηση επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα, από το οποίο θα χρηματοδοτηθούν επενδύσεις για την ψηφιοποίηση αγροτικών εκμεταλλεύσεων, την ανάπτυξη δικτύων συμβολαιακής καλλιέργειας και την εισαγωγή σε πρακτικές γεωργίας ακριβείας, μέσω ενός ταμείου της τάξης των 520 εκαττομυρίων ευρώ.

Πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα επενδύσεων που ξεκλειδώνεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και σύμφωνα με την τοποθέτηση του αρμόδιου επίτροπου Οικονομικών της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, η πρώτη εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Ιούλιο.

Συγκεκριμένα, μετά τα μέσα Ιουνίου αναμένεται να κατατεθούν οι προτάσεις της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ η πρώτη αυτή προχρηματοδότηση θα αφορά το 13% του συνολικού ποσού για κάθε χώρα.

Το πρόγραμμα για την ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, εντάσσεται σε ένα πακέτο συνολικού προϋπολογισμού 1,8 δις ευρώ που εστιάζει ειδικά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα τρέξει μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Αναλυτικότερα, το εν λόγω πρόγραμμα των 520 εκατ. θα εστιάζει και θα προωθεί την πραγματοποίηση επενδύσεων με προσανατολισμό την γεωργία ακριβείας και θα χρησιμοποιεί το μοντέλο της συγχρηματοδότησης. Μάλιστα, φαίνεται πως θα «πριμοδοτηθούν» οι συνεργασίες τόσο μεταξύ παραγωγών, όσο και μεταξύ μεταποιητικών επιχειρήσεων και αγροτών, μέσω της συμβολαιακής γεωργίας και ο μέσος όρος της επιδότησης θα κυμανθεί στο 50%.

Επίσης, δρομολογείται να ενισχυθεί  – με προϋπολογισμό ύψους 260 εκατ. ευρώ- ένα ακόμα πρόγραμμα που θα αφορά την Διαφοροποίηση τουριστικών προϊόντων. Στην συγκεκριμένη δράση θα υπάρχει χώρος για παρεμβάσεις στον κλάδο του ορεινού τουρισμού καθώς και του αγροτουρισμού.

Τέλος, αξίζει να επισημανθεί πως ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πάολο Τζεντιλόνι, χαρακτήρισε τις ελληνικές προτάσεις ενδιαφέρουσες, μιας και φαίνεται να συνδυάζουν επιχορηγήσεις και δάνεια που θα αυξήσουν την ρευστότητα, ενώ παράλληλα θα στηρίξουν την δημιουργία θέσεων απασχόλησης και τομείς, όπως η ψηφιακή και η πράσινη μετάβαση.