Νέες προτεραιότητες στην μοριοδότηση των Σχεδίων Βελτίωσης

Νέες προτεραιότητες στην μοριοδότηση των Σχεδίων Βελτίωσης

Την ερχόµενη ∆ευτέρα επίκειται σύσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης µε τις διαχειριστικές για τα Σχέδια Βελτίωσης και τα δεδοµένα που έχουν δει το φως της δηµοσιότητας ενδέχεται να μεταβληθούν. Όπως και να έχει πάντως,  η µείωση των παραγωγικών κλάδων ανά Περιφέρεια που έδινε µάλιστα το 14% των µορίων στην περασµένη προκήρυξη, είναι αρκετά πιθανή. Οι Περιφέρειες καλούνται να εκδώσουν νέο σχετικό πίνακα µε πολύ λιγότερους κλάδους, κάτι που θα επηρεάσει σαφέστατα τα περιθώρια ένταξης στο πρόγραµµα για αρκετούς παραγωγούς.

Από εκεί και πέρα, παραµένει και µε µεγάλη βαρύτητα η βαθµολογία όταν το σύνολο των αιτούµενων επενδύσεων δεν ξεπερνούν το 4πλάσιο της παραγωγικής δυναµικότητας. Αυτό σηµαίνει ότι ένας που έχει δηλώσει στο ΟΣ∆Ε εκµετάλλευση µε Τυπική Απόδοση 15.000 ευρώ, θα µοριοδοτείται για επενδύσεις που δεν ξεπερνούν τα 60.000 ευρώ. Το κριτήριο αυτό θεωρείται από τις διαχειριστικές αρχές αρκετά επιτυχηµένο καθώς εκτιµάται πως συγκράτησε τον προϋπολογισµό σε λογικά επίπεδα, κάτι που είναι ακόµη πιο σηµαντικό από τη στιγµή που το συνολικό διαθέσιµο ποσό θα είναι στα 230 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα η προτεραιότητα στις επενδύσεις σε ανανεώσιµες πηγές ενέργειας (π.χ φωτοβολταϊκά) είναι κάτι νέο, ενώ ακόµη µία αλλαγή που δροµολογείται θα αφορά τη µοριοδότηση στο ύψος της Τυπικής Απόδοσης στο περασµένο ΟΣ∆Ε, δηλαδή στο µέγεθος της εκµετάλλευσης, σε ανώτερο επίπεδο σε σχέση µε την περασµένη πρόσκληση (τον µεγαλύτερο βαθµό λάµβαναν εκµεταλλεύσεις µε Τυπική Απόδοση 15.000-25.000 ευρώ).

Στα βαθµολογικά κριτήρια θα περιλαµβάνονται παράλληλα:

  • Ο παραγωγικός προσανατολισµός της εκµετάλλευσης: Προτεραιότητα σε αιγοπροβατοτροφία, καλλιέργειες αναγκαίες για την επισιτιστική ασφάλεια, η ελαιοκαλλιέργεια κ.α..
  • Το οικονοµικό µέγεθος της εκµετάλλευσης σε όρους Τυπικής Απόδοσης.
  • Ικανότητα κάλυψης τουλάχιστον του 20% αιτούµενου προϋπολογισµού.
  • Η ένταξη στο πρόγραµµα Νέων Αγροτών 2021 ή, έστω, η υποβολή αίτησης στο πρόγραµµα Νέων Αγροτών (επιλαχόντες) και η επαγγελµατική εµπειρία στη γεωργία τουλάχιστον για 5 έτη για αγρότες έως 45 ετών.
  • Επενδύσεις σε ψηφιακή γεωργία και καινοτοµία.