Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού του Αναπτυξιακού ν. 4399/2016

Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού του Αναπτυξιακού ν. 4399/2016

Το καθεστώς αυτό αφορά την ενίσχυση μέσω φορολογικής απαλλαγής των επιχειρήσεων για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση μηχανολογικού εξοπλισμού στα πλαίσια της 4ης προκήρυξης του καθεστώτος “Ενισχύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016. Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της ενίσχυσης, ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα:

α. για μεγάλες επιχειρήσεις, στο ποσό των 500.000 €

β. για μεσαίες επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς στο ποσό 250.000 €

γ. για μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 150.000 €

δ. για πολύ μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 100.000 €

ε. για τις Κοιν.Σ.Επ, τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ) και τις Αγροτικές Συμπράξεις στο ποσό των 50.000 €.

Επιλέξιμες δαπάνες:

  1. Η αγορά και εγκατάσταση καινούργιων μηχανημάτων συμπεριλαμβανομένων των ειδικών εγκαταστάσεων. για την οποία σωρευτικά συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:
  2. Η αγορά και εγκατάσταση μηχανημάτων όχι παλαιότερων των επτά (7) ετών από την ημερομηνία πρώτης κτήσης τους, που προέρχονται από παραγωγική μονάδα που έχει παύσει τη λειτουργία της (ισχύει μόνο για ΜΜΕ).
  3. Τα μισθώματα της χρηματοδοτικής μίσθωσης καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού του οποίου αποκτάται η χρήση, και με τον όρο ότι στη σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης προβλέπεται ότι ο εξοπλισμός θα περιέλθει στην κυριότητα του μισθωτή κατά τη λήξη της σύμβασης.
  4. Η αγορά μεταφορικών μέσων, που κινούνται εντός του χώρου της εντασσόμενης μονάδας. Η αγορά επιβατικών αυτοκινήτων έως έξι (6) θέσεων δεν ενισχύεται.
  5. Οι δαπάνες εκσυγχρονισμού ειδικών εγκαταστάσεων (που δεν αφορούν σε κτήρια) και μηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Λήξη αιτήσεων: 30/09/2021