Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους, αφορά μόνο νεοεισερχόμενους στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία

Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους, αφορά μόνο νεοεισερχόμενους στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία

Η παρέμβαση του ΠΑΑ 2023-2027 για το κλίμα-περιβάλλον Π3-70-2.1 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους» αφορά μόνο νεοεισερχόμενους στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.

Η διαθέσιμη Δημόσια Δαπάνη για την ενίσχυση της Παρέμβασης ανέρχεται σε 306.455.882 ευρώ για την προγραμματική περίοδο 2023 – 2027.

Μέσω της παρέμβασης παρέχεται ενίσχυση στους παραγωγούς για την υιοθέτηση των πρακτικών της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, με σκοπό την ενθάρρυνση των αγροτών να εφαρμόσουν  φιλοπεριβαλλοντικές καλλιεργητικές πρακτικές, που απαντούν στο αίτημα των πολιτών για την παραγωγή ασφαλών  τροφίμων και την προστασία του περιβάλλοντος Η παρέμβαση περιλαμβάνει δύο δράσεις:

1η Δράση: ενίσχυση για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία

2η Δράση: ενίσχυση για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία

Για την δράση ενίσχυσης για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία, εκτιμάται ότι:
Θα ενισχυθούν: 106.342 εκτάρια/έτος (1.063.420 στρέμματα/έτος)
Μέση ενίσχυση: 377 ευρώ ανά εκτάριο και έτος (37,7 ευρώ ανά στρέμμα και έτος)
Μέση ετήσια κατανομή Δημόσιας Δαπάνης: 40.090.934 ευρώ ανά έτος.

Για τη δράση ενίσχυσης για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία, εκτιμάται ότι:
Βοσκότοποι που θα ενισχυθούν: 118.617 εκτάρια/έτος (1.186.170 στρέμματα/έτος)
Μέση ενίσχυση ανά εκτάριο: 179 ευρώ ανά εκτάριο και έτος (17,9 ευρώ ανά στρέμμα και έτος)
Μέση ετήσια κατανομή Δημόσιας Δαπάνης: 21.232.443 ευρώ ανά έτος.

Η πρόσκληση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2024 και θα πρέπει στο ΟΣΔΕ του 2023 να έχουν δηλώσει στα επιλέξιμα στρέμματα ότι κάνουν συμβατική παραγωγή ώστε να είναι νεοεισερχόμενοι στα βιολογικά.

Επίσης το νέο πρόγραμμα βιολογικών προβλέπεται να έχει τριετή διάρκεια (2024 -2027).

Οι ενισχύσεις είναι αυξημένες, σε σχέση με την αντίστοιχη δράση των οικολογικών σχημάτων, γιατί αφορά το υψηλό κόστος της μετατροπής.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι επιλέξιμοι όσοι καλλιεργούν βιολογικά και το δηλώνουν στο ΟΣΔΕ. Αυτοί θα κάνουν ένταξη στο Οικολογικό Σχήμα του Πρώτου Πυλώνα της ΚΑΠ (νέο πρασίνισμα) όπου εκεί θα εισπράττουν το ετήσιο πριμ.

Τώρα όσοι εντάχθηκαν στα οικολογικά σχήματα και έδειξαν ότι έχουν βιολογικά η πληρωµή τους αναµένεται να γίνει µέσα στο ∆εκέµβριο µαζί µε την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης. Πάντως πολλές πύλες και μελετητές επειδή υπήρχαν προβλήματα στην εφαρμογή των eco-schemes «οδήγησαν» τους παραγωγούς να ενταχθούν στο οικολογικό σχήμα Π1-31.9 «Διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας» για να πάρουν το πριμ. Στο σχεδιασμό της ΚΑΠ προβλέπεται για το 2023 να ενταχθούν 5.456.290 στρέμματα στο οικολογικό σχήμα (eco schemes) των βιολογικών. Αν ενταχθούν παραπάνω θα έχουμε μείωση της ενίσχυσης.