Ενίσχυση αλυσίδων προστιθέμενης αξίας – Συνεργατικοί Σχηματισμοί – Δικτυώσεις

Ενίσχυση αλυσίδων προστιθέμενης αξίας – Συνεργατικοί Σχηματισμοί – Δικτυώσεις

Στόχος δράσης:

Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία μόνιμων και σταθερών διεπιχειρησιακών συνεργασιών που απαιτείται για την υλοποίηση οικονομιών κλίμακας, τον καλύτερο συντονισμό της προμηθευτικής αλυσίδας, την καλυτέρευση της ποιότητας των παραγομένων  προϊόντων και  των υπηρεσιών, εφαρμογή των σύγχρονων συστημάτων logistics,  την αύξηση της διαπραγματευτικής ικανότητας, τη διεκδίκηση μεγαλύτερων μεριδίων αγοράς και την ενίσχυση της εξωστρέφειας με προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 32.000.000,00€

Δικαιούχοι:

  • Υφιστάμενες ΜμΕ που τηρούν απλογραφικά βιβλία (Β’ κατηγορίας) ή διπλογραφικά βιβλία (Γ’ κατηγορίας), οι οποίες μέχρι 31/12/2019 έχουν κλεισμένες δύο ή περισσότερες πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις.
  • Νέες ΜμΕ που τηρούν απλογραφικά βιβλία (Β’ κατηγορίας) ή διπλογραφικά βιβλία (Γ’ κατηγορίας) και δεν εμπίπτουν στην ως άνω κατηγορία των υφιστάμενων και έχουν συσταθεί πριν την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας Δράσης.
  • Υπό σύσταση ΜμΕ η οποία θα καλύψει εντοπισμένο κενό στην αλυσίδα αξίας και η οποία θα ιδρυθεί μετά την ημερομηνία έκδοσης της πρόσκλησης.

Όροι και προϋποθέσεις:

Επιδοτούνται επενδυτικά σχέδια συνεργαζόμενων επιχειρήσεων, το συνολικό ύψος των οποίων ανά συνεργατική πρόταση θα κυμαίνεται από 400.000 ευρώ έως 3.000.000 ευρώ κλιμακούμενο ανάλογα με τον αριθμό επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο προτεινόμενο σύμφωνο συνεργασίας. Κάθε μέλος / δικαιούχος θα πρέπει:

  1. να συμμετέχει μόνον σε ένα Επενδυτικό Σχέδιο ανά ΑΦΜ.
  2. να δραστηριοποιούνται ή να δραστηριοποιηθούν στους επιλέξιμους τομείς δραστηριότητας (ΚΑΔ), καθώς και να πραγματοποιήσουν τις αντίστοιχες δαπάνες στην Περιφέρεια από την οποία χρηματοδοτούνται.
  3. να λειτουργεί αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες μορφές επιχειρήσεων εταιρικού/εμπορικού χαρακτήρα: Ανώνυμη Εταιρεία, Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρεία ή Ετερόρρυθμη Εταιρεία, ΙΚΕ, Ατομική Επιχείρηση, Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, Συνεταιρισμός.
  4. να τηρεί ή να δεσμευτεί ότι θα τηρεί, απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία του.
  5. να επιβεβαιώνει ότι, κατά τα δύο έτη που προηγούνται της αίτησης για ενίσχυση, δεν έχει προβεί σε μετεγκατάσταση στην επιχειρηματική εγκατάσταση στην οποία θα πραγματοποιηθεί η αρχική επένδυση για την οποία ζητείται η ενίσχυση, και δεσμεύεται ότι δεν θα το πράξει εντός μέγιστης περιόδου δύο ετών μετά την ολοκλήρωση της αρχικής επένδυσης για την οποία ζητείται η ενίσχυση. Όταν οι επιχειρήσεις δεν είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο μικρές επιχειρήσεις, έως και πέντε έτη μετά την καταχώρισή τους, οι οποίες πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) δεν έχουν αναλάβει τη δραστηριότητα άλλης επιχείρησης,

β) δεν έχουν ακόμη προβεί σε διανομή κερδών,

γ) δεν έχουν συσταθεί μέσω συγχώνευσης

Η ιδιωτική συμμετοχή του δικαιούχου της ενίσχυσης πρέπει να ανέρχεται σε τουλάχιστον 25% των επιλέξιμων δαπανών, είτε μέσω ιδίων πόρων, είτε μέσω εξωτερικής χρηματοδότησης και με μορφή που δεν περιέχει στοιχεία κρατικής ενίσχυσης για τις δαπάνες που επιχορηγούνται.

Ακόμα, στο συνεργατικό σχήμα δεν πρέπει να συμμετάσχουν επιχειρήσεις συνδεδεμένες ή συνεργαζόμενες μεταξύ τους.

Τι χρηματοδοτείται:

  • Κτίρια – Ειδικές και βοηθητικές εγκαταστάσεις
  • Μηχανήματα – Εξοπλισμός – Τεχνικές εγκαταστάσεις
  • Μεταφορικά μέσα
  • Μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας
  • Πιστοποίηση συστημάτων και προϊόντων/υπηρεσιών
  • Λογισμικό και συστήματα οργάνωσης
  • Συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ΜΜΕ
  • Προβολή – Προώθηση προϊόντων σε αγορές στόχους
  • Δαπάνες ίδρυσης και παροχής υπηρεσιών
  • Απόκτηση, επικύρωση και προστασία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και λοιπών άυλων στοιχείων ενεργητικού.

Περίοδος Υποβολής: από 31/5/2021 έως 30/7/2021