Αναμένονται έκτακτες ενισχύσεις σε ελιές, δέντρα και αμπέλια

Αναμένονται έκτακτες ενισχύσεις σε ελιές, δέντρα και αμπέλια

Στο ξεκλείδωμα του αποθεματικού κρίσης 2023 ετοιμάζονται να συμφωνήσουν οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη 26 και 27 Ιουνίου, για την κατανομή έκτακτων -εκτός πλαισίου deminimis- ενισχύσεων σε αγρότες (ελιές, δέντρα, αμπέλια) που επλήγησαν το τελευταίο εξάμηνο από τα καιρικά μοτίβα.

Η ενίσχυση θα καλύψει μέρος των αποζημιώσεων που προσδοκούν οι παραγωγοί έπειτα από τις καταστροφές των υπερβολικών βροχοπτώσεων του τελευταίου δίμηνου.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που αποδεσμεύονται τα χρήματα του αποθεματικού κρίσης για την κατανομή έκτακτων ενισχύσεων που δεν υπάγονται στους κοινοτικούς κανονισμούς περί ανταγωνιστικότητας. Για την ακρίβεια, θα είναι η δεύτερη φορά μέσα στην τελευταία πενταετία. Όπως θα θυμούνται οι περισσότεροι, πέρυσι τέτοια εποχή αποφασίστηκε η κατανομή 27 εκατ. για την Ελλάδα, για την ενίσχυση αγροτών, οι παραγωγές των οποίων είχαν πληγεί από τα νέα εμπορικά δεδομένα που εισήγαγε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Το πλαίσιο όπως είχε συναποφασιστεί πέρυσι στις Βρυξέλλες, έδινε στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να προσαυξήσουν έως και 200% το ποσό αυτό.

Τα χρήματα αυτά μεταφράστηκαν στην ενίσχυση των 70 ευρώ το στρέμμα σε μέλη Ομάδων Παραγωγών και βιοκαλλιεργητές αμπελουργούς στα μικρά νησιά του Αιγαίου. Ο λόγος είναι ότι οι Βρυξέλλες είχαν εισάγει περιβαλλοντικούς όρους, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα θα ισχύσουν και φέτος.

Σε κάθε περίπτωση, το πλαίσιο αυτής της ενίσχυσης θα κληθεί να αναπτύξει και να αποστείλει προς έγκριση στις Βρυξέλλες η καινούρια κυβέρνηση που λογικά θα προκύψει μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Οι ανάγκες ενίσχυσης στην Ελλάδα, όπως διαμορφώνονται μετά από τις υπερβολικές βροχές και υγρασίες του Μαΐου και του πρώτου 20ήμερου του Ιουνίου, είναι μεγάλες και φαίνεται να υπερβαίνουν κατά πολύ τα περίπου 25 εκατ. κοινοτικού χρήματος που εξασφαλίζονται για φέτος, οπότε μένει να φανεί κατά πόσο είναι διατεθειμένη η νέα Κυβέρνηση να διευρύνει με κρατικούς πόρους το ποσό αυτό, ειδικά έπειτα και από το δημοσιονομικό ξεχείλωμα που φαίνεται πως έγινε κατά την προεκλογική περίοδο.

Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας, 26-27 Ιουνίου 2023: Κυριότερα σημεία της ημερήσιας διάταξης

Γεωργία

Ορθολογική χρήση φυτοφαρμάκων:

Μετά την παρουσίαση έκθεσης προόδου από τη σουηδική Προεδρία, οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την πρόταση κανονισμού σχετικά με την ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων (SUR).

  • Από το αγρόκτημα στο πιάτο (γενικές πληροφορίες)

Θέματα γεωργίας που συνδέονται με το εμπόριο:

Με βάση ενημέρωση από την Επιτροπή, οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για γεωργικά ζητήματα που αφορούν το εμπόριο.

Αλιεία

Κοινή αλιευτική πολιτική και αλιευτικές δυνατότητες για το 2024:

Οι υπουργοί θα συζητήσουν για την ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και τις αλιευτικές δυνατότητες για το 2024.

  • Διαχείριση των ιχθυαποθεμάτων της ΕΕ (γενικές πληροφορίες)
  • Βιώσιμη αλιεία στην ΕΕ: Τρέχουσα κατάσταση και κατευθύνσεις για το 2024 (ανακοίνωση της Επιτροπής)

Βιώσιμη αλιεία και υδατοκαλλιέργεια:

Το Συμβούλιο θα επιδιώξει να εγκρίνει συμπεράσματα σχετικά με τη δέσμη μέτρων της Επιτροπής για την αλιευτική πολιτική, με έμφαση σε έναν βιώσιμο, ανθεκτικό και ανταγωνιστικό τομέα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.