Αναμένεται η νέα ΚΑΠ για το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών

Αναμένεται η νέα ΚΑΠ για το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών

Οι Νέοι Αγρότες θα είναι από τις πρώτες προκηρύξεις που θα εκδοθούν στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ. Προβλέπεται το ποσό των 590 εκατ. ευρώ για την προγραμματική περίοδο 2023 – 2027 για το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, το οποίο θα συνδεθεί με τη σύσταση αγροτικών επιχειρήσεων.

Σύµφωνα µε το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ, αίτηση στο πρόγραµµα θα μπορούν να κάνουν όσοι εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά στη γεωργία έως και 24 µήνες (2 έτη) πριν υποβάλουν αίτηση στήριξης. Δηλαδή θα πιάνει και νεοεισερχόμενους του 2021 η πρόσκληση Νέων Αγροτών που βγαίνει το 2023.

Το ποσό ενίσχυσης παρέχεται υπό την μορφή κεφαλαίου μη επιστρεπτέας ενίσχυσης και διαμορφώνεται από 30.000 ευρώ έως και 42.500 ευρώ ανά δικαιούχο (φυσικό ή νομικό πρόσωπο). Το βασικό ποσό ενίσχυσης θα είναι 30.000 για γεωργικές εκμεταλλεύσεις που θα έχουν (στη μελλοντική κατάσταση) φυτική – μικτή παραγωγική κατεύθυνση.

Το ποσό αυτό θα διαμορφώνεται έως και 42.500 ευρώ, με βάση τα εξής:

  • αύξηση κατά 2.500 ευρώ εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές  ή μειονεκτικές ή σε μικρά νησιά
  • αύξηση κατά 10.000 ευρώ για ζωική παραγωγική κατεύθυνση (στη μελλοντική κατάσταση) της εκμετάλλευσης.

Στο Στρατηγικό Σχέδιο προβλέπονται πρόσθετα εθνικά μέτρα για την διευκόλυνση της εγκατάστασης νέων γεωργών όπως είναι η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης (φορολογικά κίνητρα) στο πετρέλαιο που οδηγεί σε σημαντικό περιορισμό των λειτουργικών δαπανών της γεωργικής εκμετάλλευσης. Επίσης, προβλέπεται η παροχή χρηματοδοτικού εργαλείου. Η στήριξη με χρηματοδοτικό εργαλείο θα έχει τη μορφή παροχής εγγύησης για καταβολή δανείου και κατ’ αποκοπή ποσού, τα οποία θα παρέχονται υποχρεωτικά και τα δυο μαζί. Οι δύο μορφές στήριξης θα συνδυάζονται.

Η αύξηση του αριθμού των αγροτών ηλικίας μικρότερης των σαράντα ετών εξυπηρετεί τόσο τη δημογραφική ανανέωση των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα, με στόχο τη βελτίωση της αναλογίας των γεωργών με ηλικία μικρότερη των 35 ετών σε σχέση με τους γεωργούς ηλικίας άνω των 55 ετών, ώστε να συγκλίνει η χώρα  με το μέσο ευρωπαϊκό όρο, όσο και στην πληθυσμιακή αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών και ιδιαίτερα εκείνων που παρουσιάζουν τα εντονότερα προβλήματα (ορεινές, αραιοκατοικημένες περιοχές).