Τα lockdown έφεραν πιο κοντά Βρετανούς και ελληνικό ελαιόλαδο

Τα lockdown έφεραν πιο κοντά Βρετανούς και ελληνικό ελαιόλαδο

Σημαντική αύξηση της τάξης του 43,7% σε ποσότητες και 35% σε αξία σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές έξτρα παρθένου ελαιόλαδου προς το Ηνωμένο Βασίλειο το πρώτο τρίμηνο του 2021, με τις απόλυτες τιμές τους ωστόσο να παραμένουν χαμηλές.

Το γεγονός αυτό φέρνει την χώρα μας στην τρίτη θέση της σχετικής κατάταξης των προμηθευτών της βρετανικής αγοράς, πίσω από Ιταλία και Ισπανία, σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας στο Λονδίνο.

Στην διάρκεια της πανδημίας, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε σημαντική αύξηση των εισαγωγών έξτρα παρθένου ελαιόλαδου κατά 27,6% σε ποσότητα και κατά 33,1% σε αξία, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Μάλιστα, καθ’ όλο το 2020 οι εισαγωγές του ήταν αυξημένες 21% σε ποσότητα, αλλά μόνο 4,8% σε αξία.

Ανοδική πορεία με μεγάλη απόσταση από Ιταλία και Ισπανία.

Παρά την σημαντική αυτή αύξηση των εξαγωγών έξτρα παρθένου ελαιόλαδου που σημείωσε η Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του έτους, την ηγετική θέση στο επώνυμο προϊόν συνεχίζει να διατηρεί η Ιταλία, με ποσοστό άνω του 50%. Δεύτερη έρχεται η κυρίαρχη στην ιδιωτική ετικέτα Ισπανία, η οποία «είδε» μια υποχώρηση του μεριδίου της σε αξία (36,2%), λόγω της μικρότερης αύξησης σε όγκο, σε συνδυασμό με μείωση τιμής έναντι του 2019.

Τρίτη στην κατάταξη και με διαφορά από τις δύο πρώτες έρχεται η Ελλάδα, με μερίδιο 5,6% σε αξία. Βέβαια, το ελληνικό προϊόν είναι διαχρονικά από τα ακριβότερα, παρότι το 2020 η μέση τιμή του υποχώρησε έναντι του 2019. Και οι τρεις χώρες, πάντως, αύξησαν τους εξαγόμενους όγκους της περσινή χρονιά.

Την μεγαλύτερη αύξηση των εξαγόμενων όγκων, μάλιστα, κατέγραψε πέρυσι η Ελλάδα με 43,3% σε ποσότητα και 30,2% σε αξία, αφήνοντας την Ιταλία και Ισπανία χαμηλότερα. Αυτό  οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αιφνίδιες ελλείψεις που βίωσαν οι λιανέμποροι, λόγω των «αγορών πανικού» που προκάλεσε το lockdown.

Πρόκειται, όπως σημειώνει το Γραφείο ΟΕΥ, για μια δυναμική που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, αφού περισσότεροι Βρετανοί είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το ελληνικό ελαιόλαδο.