Προς υπογραφή η ΚΥΑ για Νέους Αγρότες με πληρωμή τον ερχόμενο Φλεβάρη

Προς υπογραφή η ΚΥΑ για Νέους Αγρότες με πληρωμή τον ερχόμενο Φλεβάρη

Υπογράφεται εντός της εβδομάδας η κοινή υπουργική απόφαση για την προκήρυξη των Νέων Αγροτών ύψους 420 εκατ. ευρώ με τις αιτήσεις να ξεκινούν τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στα πλαίσια της ΔΕΘ, σημειώνοντας ότι πάνω από 10.000 φάκελοι θα εγκριθούν.

Μάλιστα υπάρχει στόχος οι εγκρίσεις στη  φετινή πρόσκληση να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο, ώστε να μπει και το 70% του πριμ των 35.000-40.000 ευρώ. Όπως τόνισε, η υποβολή των αιτήσεων και η παρακολούθηση τους θα γίνεται μέσω ενός αυτοματοποιημένου συστήματος ώστε να γίνουν όσο το δυνατό πιο γρήγορα οι αξιολογήσεις των φακέλων, ενώ προειδοποιεί ότι η προκήρυξη θα θέσει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις για τους δικαιούχους. Το σύστημα αυτό άλλωστε επιτρέπει η διαδικασία υποβολής και αξιολόγησης των φακέλων να γίνεται στον μισό περίπου χρόνο, από τους 12 μήνες που απαιτούνται, στους έξι με επτά.

Επιπλέον ο υφυπουργός ανέφερε στο πλαίσιο της εκδήλωσης « Η χρήση των νέων τεχνολογιών στη σύγχρονη Γεωργία, Αειφορία, Γεωργία Ακριβείας, Κλιματική Αλλαγή και οι Επιπτώσεις» ότι Οκτώβριο-Νοέμβριο θα βγει και η προκήρυξη για τη Βιολογική Γεωργία ύψους 450 εκατ. ευρώ, ενώ, έως το τέλος του έτους 80 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στο Μέτρο 2.1 «Σύμβουλοι», 40 εκατ. ευρώ για έγγειες βελτιώσεις και 40 εκατ. ευρώ για την αγροτική οδοποιία. Τέλος, με 60 εκατ. ευρώ θα εξυπηρετηθούν τα επιχειρησιακά σχέδια των δικαιούχων του Μέτρου 16 «Συνεργασία».

Αναφορικά με τις πληρωμές των αγροτών, ο υφυπουργός τόνισε ότι θα εξυπηρετηθούν έως το τέλος του έτους οι Νέοι Αγρότες της πρώτης προκήρυξης (β’ δόση) και οι δικαιούχοι μεταποίησης. Συνολικά μέχρι την εκπνοή του 2021 θα έχουν πιστωθεί περί τα 750 με 800 εκατ. ευρώ για την εξυπηρέτηση των προγραμμάτων του ΠΑΑ της περιόδου 2014-2022.