Πλατφόρμα για αγορές απευθείας από το χωράφι

Πλατφόρμα για αγορές απευθείας από το χωράφι

Πέντε φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου δημιούργησαν μια ηλεκτρονική πλατφόρμα διασύνδεσης καταναλωτών με τοπικούς παραγωγού του πρωτογενούς τομέα με όνομα Farmit.gr. Μέσω αυτής της πλατφόρμας θα δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να αγοράσουν φρέσκα τοπικά προϊόντα, επιλέγοντας είτε την κατ’ οίκον διανομή είτε την παραλαβή προϊόντων από το σημείο του παραγωγού.

Τα οφέλη προς τους καταναλωτές θα είναι η μεγαλύτερη έκθεση των προϊόντων τους στο καταναλωτικό κοινό, με βιώσιμες τιμές των προϊόντων τους, ενώ θα τους παρέχονται πολύτιμα δεδομένα από τις πωλήσεις τους. Με αυτόν τον τρόπο, η πλατφόρμα θα ενισχύει την εγχώρια οικονομία και θα συμβάλλει στη μείωση της σπατάλης των τόνων τροφίμων, μέσω της προσφοράς τους σε κοινωνικές δομές.

Όσον αφορά τους καταναλωτές που μπορεί να είναι από απλές νοικοκυρές μέχρι και ιδιοκτήτες εστιατορίων/ταβερνών, θα μπορούν να προμηθευτούν και να διαλέξουν τα προϊόντα τους γρήγορα και εύκολα, σε τιμές που θα ικανοποιούν τόσο τους ίδιους όσο και τους παραγωγούς.

Η πλατφόρμα αν και θα κάνει πρεμιέρα στις αρχές του 2022 έχει ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον παραγωγών, καταναλωτών αλλά και επενδυτών, σύμφωνα με ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας.

Άξια αναφοράς είναι και τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις απαντήσεις των καταναλωτών, ηλικίας 19-40 με το 74,8% να τάσσεται υπέρ των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, ενώ το 75,2% δήλωσε πως ενδιαφέρεται και ψάχνει για αναλυτικές πληροφορίες τόσο για τον τρόπο όσο και για τον τόπο στον οποίο καλλιεργούνται τα προϊόντα.