Παράταση έως 4/12/2023 δόθηκε για αιτήσεις στο Υπομέτρο 14.1 «Καλή Μεταχείριση των Χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής» (ευζωία των ζώων).

Παράταση έως 4/12/2023 δόθηκε για αιτήσεις στο Υπομέτρο 14.1 «Καλή Μεταχείριση των Χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής» (ευζωία των ζώων).

Παράταση έως 4/12/2023 (από 27/11/2023 που ήταν) δόθηκε για αιτήσεις στην πρόσκληση του Υπομέτρου 14.1 «Καλή Μεταχείριση των Χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής» (ευζωία των ζώων).

Το Υπομέτρο 14.1 «Καλή Μεταχείριση των Χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής» του Μέτρου 14 «Καλή Μεταχείριση των Ζώων», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) παρέχει ενισχύσεις στον τομέα της ενσταβλισμένης χοιροτροφίας για την ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων για την καλή μεταχείριση των χοίρων, που ακολουθούν τα σύγχρονα Ευρωπαϊκά 4 πρωτόκολλα. Με τον τρόπο αυτό, υιοθετούνται αναβαθμισμένα πρότυπα μεθόδων παραγωγής σε θέματα διατροφής (ποιότητα νερού και ζωοτροφών), συνθηκών σταβλισμού και προστασίας της υγείας των χοίρων.Η Δημόσια Δαπάνη της παρούσας Πρόσκλησης ανέρχεται σε είκοσι οκτώ εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ (28.500.000€) και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και εθνικούς πόρους.

Το ύψος της ενίσχυσης:

  • για ποιότητα νερού φτάνει 80 ευρώ ανά χοιρομητέρα και 133 ευρώ για λοιπά χοιρινά
  • για προσθήκη μυκοδεσμευτικών στις ζωοτροφές 15 ευρώ ανά χοιρομητέρα και 25 ευρώ για λοιπά χοιρινά
  • για αύξηση του ελάχιστου ελεύθερου χώρου δαπέδου, κατά τον ομαδικό σταβλισμό χοιρομητέρων 68 ευρώ ανά ζώο
  • για χρήση ανοσοευνουχισμού 26 ευρώ ανά χοιρομητέρα

Η συνολική ετήσια ενίσχυση μπορεί να φτάσει στα 189 για χοιρομητέρα και 158 για λοιπά χοιρινά.
Επισημαίνεται ότι 1 χοιρομητέρα (>50 Kg) ισούται με 0,5 ΜΖΚ και 1 λοιπό χοιρινό ισούται με 0,3 ΜΖΚ.
Για τον υπολογισμό του αριθμού των λοιπών χοιρινών προς ενίσχυση υπολογίζονται μέχρι 10 λοιπά χοιρινά ανά χοιρομητέρα ανά έτος.
Οι κάπροι δεν είναι επιλέξιμοι και συνεπώς δεν συνυπολογίζονται στο ποσό ενίσχυσης.

Οι αιτήσεις στήριξης υποβάλλονται σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕ του έτους 2023, προς τον ΕΦ, αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ) που υποστηρίζει την υλοποίηση του Υπομέτρου 14.1 «Καλή μεταχείριση των χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής».