Νέο πρόγραμμα στήριξης τουρισμού

Νέο πρόγραμμα στήριξης τουρισμού

Αναμένεται το νέο πρόγραμμα  για την στήριξη του τουρισμού.

Με ένα νέο πρόγραμμα αρχικού προϋπολογισμού 450εκ. ευρώ αναμένεται  να ενισχύσει η Ελληνική κυβέρνηση τη ρευστότητα των τουριστικών καταλυμάτων που έχουν πληγεί εξαιτίας της πανδημικής κρίσης. Τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια θα στηριχθούν κατά το πρώτο διάστημα της επαναλειτουργίας τους με ενίσχυση που θα δοθεί με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης από πόρους του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, στα πρότυπα του αντίστοιχου προγράμματος της εστίασης. Η χρηματοδότηση θα είναι μη επιστρεπτέα  και θα καλύψει τις δαπάνες που θα πραγματοποιήσουν επιχειρηματίες στην πορεία προς την επανέναρξη των δραστηριοτήτων τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κεφάλαιο κίνησης θα αντιστοιχεί στο 5% του τζίρου του 2019, ενώ το μέγιστο ποσό ενίσχυσης  έχει οριστεί στις 400.000€ ανά ΑΦΜ. Σαφώς, απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στην συγκεκριμένη  δράση θα είναι η μείωση του τζίρου που κατέγραψε κάθε επιχείρηση το 2020 να είναι μεγαλύτερη ή ίση του 30% του αντίστοιχου τζίρου του 2019.

Δικαιούχοι

Βασικό μέλημα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι η ένταξη στη δράση όλων των τουριστικών  καταλυμάτων, μικρών, μεσαίων, και μεγαλύτερων. Με δεδομένο ότι κάποιες  μεγάλες βάση  τζίρου ξενοδοχειακές επιχειρήσεις  ενδεχομένως να εξαιρούνται λόγω κρατικών ενισχύσεων και της επιλεξιμότητας   του ΕΣΠΑ, το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει τη στήριξή τους με πόρους από το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Την ίδια στιγμή, με δεδομένο ότι πολλές είναι οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη καλύψει το ποσό που δικαιούνται στο πλαίσιο των δράσεων στήριξης τους από τις επιπτώσεις της πανδημίας από άλλες κρατικές ενισχύσεις, γεγονός που τις αποκλείει από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ένα σχέδιο προκειμένου να μπορέσουν εν τέλη τα συγκεκριμένα καταλύματα να είναι επιλέξιμα.

Τα κριτήρια ένταξης 

Παρότι δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως, αναμένεται να είναι αντίστοιχα με εκείνα που έχουν οριστεί για τις επιχειρήσεις της εστίασης.

  • Μείωση του ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.
  • Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019, για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
  • Συσταθείσες επιχειρήσεις εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.
  • Επιχειρήσεις που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.
  • Επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.