Ενίσχυση επιχειρήσεων που παρέμειναν σε αναστολή τα Χριστούγεννα του 2020 λόγω τοπικής ισχύος μέτρων.

Ενίσχυση επιχειρήσεων που παρέμειναν σε αναστολή τα Χριστούγεννα του 2020 λόγω τοπικής ισχύος μέτρων.

Ενίσχυση Επιχειρήσεων που παρέμειναν σε αναστολή τα Χριστούγεννα του 2020 λόγω τοπικής ισχύος μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου Covid-19.

Σύνοψη δράσης:

Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ανεπαρκή ρευστότητα και υφίστανται σημαντική ζημία λόγω των συνεπειών από τα μέτρα για τον περιορισμό της έξαρσης της νόσου COVID-19. Ειδικότερα, στο πλαίσιο των μέτρων για τη μείωση της διασποράς του κορονοΐού απαιτήθηκε από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανεμπορίου, για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, είτε να αναστείλουν παντελώς τη λειτουργία τους, είτε να λειτουργήσουν με μεθόδους όπως το click away ή το click in a shop, είτε να λειτουργήσουν με περιορισμούς ως προς τον αριθμό των εισερχομένων πελατών.

Μετά την εφαρμογή των αυστηρών περιοριστικών μέτρων από τις αρχές Νοεμβρίου 2020 μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου 2020, συμπεριλαμβανομένης και της πλήρους αναστολής λειτουργίας των περισσότερων κλάδων του λιανεμπορίου, εν όψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, επετράπη με κοινή υπουργική απόφαση:

α) η λειτουργία των καταστημάτων λιανικής πώλησης με τη μέθοδο της προαγοράς προϊόντων μέσω τηλεφωνικής ή ηλεκτρονικής παραγγελίας (click away) στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από την 15η Δεκεμβρίου 2020 έως και την 2α Ιανουαρίου 2021, ενώ για συγκεκριμένες κατηγορίες όπως τα βιβλιοπωλεία επετράπη και η λειτουργία με είσοδο των καταναλωτών στο κατάστημα και

β) και η λειτουργία των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών μανικιούρ, πεντικιούρ και περιποίησης νυχιών.

Προϋπολογισμός και ύψος επιδότησης:

Η συνολική Δημόσια Δαπάνη της πρόσκλησης ανέρχεται σε 8.000.000 ευρώ ενώ η ενίσχυση για κάθε επιχείρηση φτάνει τα 3.000 ευρώ.

Δικαιούχοι:

1. Να είχαν την 18.12.2020 εγκατάσταση σε τουλάχιστον μία εκ των παρακάτω περιοχών:

α) Δήμος Ασπροπύργου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, β) Δήμος Ελευσίνας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, γ) Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, δ) Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ε) Δήμος Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Κάλυμνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στ) Δημοτική Κοινότητα Κέλλης του Δήμου Αμύνταιου της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ζ) Τοπική Κοινότητα Θεσπιέων του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεός Ελλάδας.

2. Να διέθεταν την 18.12.2020 ενεργό ΚΑΔ στους επιλέξιμους τομείς δραστηριότητας (ΚΑΔ).

 

3. Να προσκομίζουν φορολογική ενημερότητα για είσπραξη χρημάτων από φορείς Κεντρικής Διοίκησης σε ισχύ κατά την υποβολή της αίτησής τους.

4. Να μην συντρέχουν λόγοι αποκλεισμού.

5. Εφόσον δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και την εμπορία γεωργικών προϊόντων, να δεσμευτούν για τη μη μετακύλιση της λαμβανόμενης ενίσχυσης, εν μέρει ή εξ ολοκλήρου, σε πρωτογενείς παραγωγούς και ότι η ενίσχυση δεν καθορίζεται με βάση την τιμή ή την ποσότητα των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά από τις οικείες επιχειρήσεις ή αγοράζονται από τους πρωτογενείς παραγωγούς.

6. Οι ενισχύσεις που λαμβάνουν, συμπεριλαμβανομένης της παρούσας, σε επίπεδο ενιαίας επιχείρησης, να μην υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ για την κυλιόμενη τριετία.

7. Εφόσον δραστηριοποιούνται σε επιλέξιμους και μη επιλέξιμους ΚΑΔ, όπως αυτοί αποτυπώνονται στο Παράρτημα III, να διασφαλίζουν, με κατάλληλα μέσα όπως ο λογιστικός διαχωρισμός, ότι η ενίσχυση που λαμβάνουν δυνάμει της παρούσης δεν αφορά στις μη επιλέξιμες δραστηριότητες.

 

Ενδεικτικοί επιλέξιμοι τομείς δραστηριότητας:

47.41 Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών

47.54 Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών οικιακών συσκευών

47.61 Λιανικό εμπόριο βιβλίων από εξειδικευμένα καταστήματα

47.64 Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού

47.75 Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα

47.77 Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα

96.02.1 Υπηρεσίες κομμωτηρίων και άλλες υπηρεσίες καλλωπισμού (εκτός από υπηρεσίες αισθητικού αρωματοθεραπείας, υπηρεσίες εργαστηρίου αισθητικής προσώπου και σώματος, υπηρεσίες μακιγιέρ- αισθητικού, υπηρεσίες τεχνητού μαυρίσματος).

Περίοδος Υποβολής:

Έναρξη αιτήσεων: 19/03/2021 Λήξη αιτήσεων: 23/04/2021