Ανοίγει η πλατφόρμα για φορολογικές δηλώσεις

Ανοίγει η πλατφόρμα για φορολογικές δηλώσεις

Οι ηλεκτρονικές πύλες του Taxisnet που θα υποδεχτούν τις φορολογικές δηλώσεις θα ανοίξουν μέσα στις επόμενες ώρες, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Όσοι επιλέξουν να υποβάλλουν δήλωση έως και τις 27 Ιουλίου θα έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος σε έως και 8 δόσεις από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο του 2021 ή εφάπαξ κερδίζοντας έκπτωση 3%. Αυτοί που θα υποβάλλουν την δήλωση τους μέσα στον Αύγουστο θα έχουν στη διάθεσή τους 7 δόσεις, αλλά η πρώτη θα είναι διπλή, δηλαδή θα πρέπει να υποβάλλουν την δόση του Ιουλίου και του Αυγούστου έως τις 31 Αυγούστου, ενώ η καταληκτική ημερομηνία καταβολής της τελευταίας δόσης θα είναι η 28η Φεβρουαρίου του 2022.

Ο νέος συντελεστής που ενσωματώνεται με την νέα κλίμακα για τα πρώτα 10.000 ευρώ του εισοδήματος του 2020 θα είναι 9%, ενώ θα ισχύει έκπτωση του φόρου εισοδήματος 777 – 1.340 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες που δεν έχουν προστατευόμενα τέκνα ή έχουν 1-4 προστατευόμενα παιδιά. Πιο συγκεκριμένα θα ισχύει:

  • 777 ευρώ, εάν δεν υπάρχουν προστατευόμενα τέκνα.
  • 810 ευρώ, εάν υπάρχει ένα προστατευόμενο τέκνο.
  • 900 ευρώ εάν υπάρχουν δύο προστατευόμενα τέκνα.
  • 120 ευρώ, εάν υπάρχουν τρία προστατευόμενα τέκνα
  • 340 ευρώ, εάν υπάρχουν τέσσερα προστατευόμενα τέκνα
  • Από το πέμπτο προστατευόμενο τέκνο και πάνω, επιπλεόν του προαναφερθέν ποσού, 220 ευρώ.

Επιπροσθέτως, για τους πληττόμενους από την πανδημία (ελεύθεροι επαγγελματίες, εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Συν-Εργασία, αυτοαπασχολούμενοι με πληττόμενο ΚΑΔ, κ.α) που δεν έχουν καλύψει το 30% του πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές πληρωμές ή για τους φορολογούμενους άνω των 60 ετών, ακυρώνεται το πέναλντι φόρου 22%. Για όσους έχουν καλύψει τουλάχιστον το 20% του πραγματικού τους εισοδήματος με ηλεκτρονικές συναλλαγές, το φοροπέναλντι μειώνεται από 22% στο 11%.

Θυμίζουμε ότι οι αγρότες και οι αλιείς παράκτιας αλιείας θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος, ενώ η υποχρέωση υποβολής Ε3 από αυτούς που ασκούν αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, είναι ανεξάρτητη από το καθεστώς ΦΠΑ ή τη συμμετοχή τους ως μέλη σε συνεταιρισμό.