Αναμένεται Νέο ΕΣΠΑ 2021-2027

Αναμένεται Νέο ΕΣΠΑ 2021-2027

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 26,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό συμπληρώνει και άλλα σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία: το Ταμείο Ανάκαμψης, το Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», με συνολικές πιστώσεις που ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ. Και από κοινού με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία εξασφαλίζει το εισόδημα των αγροτών μας αλλά τους βοηθά ταυτόχρονα να κάνουν τη μετάβαση σε μία γεωργία πιο φιλική προς το περιβάλλον, αλλά και σε συνδυασμό με την πρωτοβουλία «Connecting Europe», μιλάμε για ένα συνολικό «ταμιευτήριο» το οποίο αγγίζει τα 80 δισ. ευρώ. 

8 δισ. ευρώ στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

Θα αφορά κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα μας δώσει πρόσθετους πόρους για σημαντικές επενδύσεις σε εργαλεία ψηφιοποίησης της παραγωγής, τόνωσης των εξαγωγών, για παραγωγή περισσότερης πράσινης ενέργειας, σε ένα περιβάλλον αυξημένου κόστους ενέργειας. Αλλά και για την ενδοεταιρική κατάρτιση εργαζομένων. Στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα θα κατευθυνθούν συνολικά παραπάνω από 8 δισεκατομμύρια τα επόμενα 5 χρόνια.

Το 1/3 των πόρων του νέου ΕΣΠΑ για έργα στις περιφέρειες

Το ένα τρίτο των πόρων του ΕΣΠΑ δεσμεύεται πλέον για έργα στις Περιφέρειες. Το είπαμε, το κάνουμε πράξη. Είναι σωστή πολιτική επιλογή, καθώς η Ελλάδα μέχρι σήμερα θεωρείται ως ένα από τα πιο συγκεντρωτικά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δράσεις της περιόδου 2021/27 έχουν ήδη δρομολογηθεί. Τέσσερα τομεακά προγράμματα και 13 περιφερειακά σχέδια. Πρώτο στην Ευρώπη -πήρε ήδη το «πράσινο φως» είναι το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας. Ακολουθούν πολύ σύντομα οι υπόλοιπες εγκρίσεις. Έτσι ώστε η Ελλάδα να είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα με πλήρες εγκεκριμένο το νέο ΕΣΠΑ 2021/27».