Αναμένεται η πρόσκληση μετατροπής Βιολογικών που ανοίγει ταυτόχρονα με την Απονιτροποίηση

Αναμένεται η πρόσκληση μετατροπής Βιολογικών που ανοίγει ταυτόχρονα με την Απονιτροποίηση

Έρχονται νέες προσκλήσεις για τα αγροτικά προγράμματα. Η αρχή θα γίνει με την προκήρυξη, προς το τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου, μιας νέας πρόσκλησης του μέτρου που αφορά στην ενθάρρυνση της σύστασης και λειτουργίας συλλογικών σχημάτων στον πρωτογενή τομέα, με συνολικό προϋπολογισμό 32 εκατ. ευρώ.

Τη σκυτάλη θα πάρει αμέσως μετά ο σχεδιασμός για την νέα προκήρυξη στα βιολογικά, καθώς αναμένεται να ενεργοποιηθεί πρόσκληση, από τη διεύθυνση βιολογικής γεωργίας του ΥπΑΑΤ, πιθανότατα τον προσεχή Απρίλιο, συνολικού ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ, από τον πυλώνα 2, για νεοεισερχόμενους βιοκαλλιεργητές.

Την ίδια χρονική περίοδο, επίσης, εντός δηλαδή Απριλίου, υπολογίζεται να γίνει και η πρόσκληση για τη μείωση των νιτρικών στη γεωργία, που έχει προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ, με στόχο την προστασία του οικοσυστήματος και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και έχει ήδη προδημοσιευτεί.

Από τα κονδύλια αυτά τα 100 εκατ. ευρώ θα δοθούν στη Θεσσαλία, στον Έβρο, το Δομοκό και τη Ροδόπη, περιοχές που δοκιμάστηκαν σφοδρά από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές την προηγούμενη χρονιά και τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ, θα κατευθυνθούν στην παράταση του υφιστάμενου προγράμματος για όλη τη χώρα.

Το συγκεκριμένο πλάνο προσκλήσεων, θα κλείσει τον προσεχή Ιούνιο του 2024, όταν και αναμένονται οι πρώτες προκηρύξεις από τις τοπικές Αναπτυξιακές Εταιρείες των κατά τόπους προγραμμάτων Leader, ώστε να προσελκυστεί το ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών. Άλλωστε ήδη έχουν εγκριθεί 50 τοπικά προγράμματα στη χώρα, συνολικού προϋπολογισμού 236 εκατ. ευρώ, για επενδύσεις στη μεταποίηση, τη βιοτεχνία και την οικοτεχνία.

Ακόμα, ετοιμάζεται προδημοσίευση για το μέτρο της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, ενώ θα δοθεί στην ειδική συνδεδεμένη ενίσχυση για το βαμβάκι, μέσω του πυλώνα 1, που ανέρχεται σε 920 εκατ. ευρώ για την 5ετία 2023-27 και αντιστοιχεί στο 7% της κοινοτικής συνδρομής του εθνικού στρατηγικού σχεδίου της νέας ΚΑΠ, ή 736 ευρώ το εκτάριο για επιλέξιμη έκταση 250.000 εκτάρια.